Savojärvi

Kurjenrahkan kansallispuisto

Kurjenrahkan kansallispuisto

Kurjenrahkan kansallispuisto on Varsinais-Suomen laajin ja monipuolisin suojeltu suoalue. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1998. Se on pinta-alaltaan 29 km². Soiden lisäksi puistoon kuuluvat myös Pukkipalon aarnialue sekä osa Savojärvestä. Kansallispuistoon kuuluva Kuhankuonon retkeilyreitistö on saanut nimensä ikivanhasta, 1300-luvulla rakennetusta rajapyykkistä, Kuhankuonosta. Rajapyykillä kohtaavat kahdeksan kunnan rajat.

Vajosuon reitiltä löytyvät Kurjenpesä-luontotupa, kolme laavua (Punaisella torilla, Vajosuolla ja Lakjärvellä), tulipaikkoja, kaksi lintutornia, telttailualue, majoituspalveluja, vesipaikkoja (Huom. Lakjärven kaivon vesi on juomakelvotonta) ja myös pyörätuolilla liikkuville on mahdollisuus tutustua luontoon Rantapihassa (katso kartasta). Punaiselle torille ja Rantapihalle pääsee autolla muutoin kulkuyhteydet ovat  paikallisliikenteen bussilla (21 ja 23), jolla pääsee Tortinmäkeen seitsemän kilometrin päähän retkeilyreitistöstä. Ryhmät voivat vuokrata päiväkäyttöön Kurkelan kokoontumistilan, jossa on keittiö. Siellä voi pitää vaikka yrityksen vuosijuhlia.

Laaskalliolla sijaitseva rakennelma vuodelta 1798

 

Kansallispuiston kasvillisuutta

Metsäisillä korpityypeillä kasvavat metsäkasvillisuuden ohella pallosara, metsäkorte, korpikaisla, korpi- ja luhtakastikat. Kosteammilla alueilla viihtyvät mm. raate, vehka, kurjenjalka, ranta- ja luhtamatarat, terttualpi ja rentukkakin. Ohutturpeisilla paikoilla kukkii kaunis maariankämmekkä.

Mitä on sallittua tehdä kansallispuistossa

Kurjenrahkan kansallispuistossa saa marjastaa ja sienestää, mutta huomaa, että vain Rantapihassa on lupa telttailla. Muuten yöpyminen tapahtuu laavuilla. Tulenteko on sallittua vain niissä merkityissä paikoissa.

Kaiken minkä jaksat kantaa mukaasi retkelle, jaksat varmasti kantaa sieltä pois!
Vajosuon vaellus –reitillä on kuitenkin jätepiste Punaisella torilla.

Tulipaikka Takaniitunvuorella

 

Kuhankuonon historiaa

Ensimmäiset merkit asutuksesta

Kuhankuonosta on löydetty kivikautisia työkaluja. Pronssikaudelta tai varhaiselta rautakaudelta  peräisin oleva kiviesine. Pysyvää asutusta tuli vasta 1700-luvun puolivälissä.

1300-luvulla rakennettiin rajapyykki, Kuhankuono. Se on Kurjenrahkan kansallispuiston suosituin nähtävyys.

Kuhankuono

 

Huomioitavaa

Reitit ovat suositeltu samoiltavaksi valoisanaikaan kesällä. Talvella pimeän aikaan on helppo eksyä, koska reittimerkit eivät hohda pimeässä ja kallion päällä kulkevia polkuja on vaikea nähdä lumipeitteen ne peittäessä.

Matkaan mukaan on hyvä ottaa kompassi ja kartta.

Vajosuon vuokratupaa voi vuokrata kesäaikaan. Vuokrausta hoitaa Toivolan kievari.

Takaisin pääsivulle

Näkymä Paltanvuorelta