Luolavuoren ulkoilualue
Etusivu Sijainti Historia Ulkoilu Luonto Kuvia

Luonto

Tälle ulkoilualueelle luonteenomaista ovat korkeat kalliometsät jylhine kallionseinämineen ja näköalakallioineen ja niiden rinnelouhikot. Kaikkialla on suuria siirtolohkareita. Metsät ovat enimmiltä osin mustikkatyypin kangasmetsää. Muutamissa notkelmissa on tiheää sekametsää sekä suuria vanhoja kuusia.

maisema

Luolavuori on Turun korkeimpia paikkoja. Jätemäellä vaihtelee niittyjen ja pensaikkojen maisemat, joita laikuttaa puutarhakasvillisuus ja pienet lammikot. Yhden lammikon reunoilla kasvaa mustaherukkaa, toista reunustaa Terijoen salavat ja pajukko ja kolmas on järviruo`on kasvupaikkaa. Heti ruovikon kupeessa kasvaa korkeaa heinikkoa täynnä kaikenvärisiä lupiineja ja mm. päärynäpuita. Puutarhakasvit ovat peruja ajalta, jolloin jätemäki toimi maa-ainesten vastaanottopaikkana. Luolavuoren ulkoilualueen eteläpuolella sijaitsevat Rauvolanlahden ja Katariinan laakson luonnonsuojelualueet, joihin onkin suora yhteys retkeilyreiteiltä. Osa Luolavuorenkin metsämaastoista on ainakin toistaiseksi voitu säästää luonnontilaisena.

Monipuolinen maasto luo hyvät edellytykset elinympäristöksi useille eläinlajeille. Kettuja liikkuu alueella runsaasti ja ne pesivät kalliolouhikoissa sekä jätemäen onkaloissa. Mäyrä ja supi kuuluvat myös seudun vakinaisiin asukkaisiin. Eräässä luonnontilaisessa metsikössä sijaitsee pesivä liito-oravaesiintymä. Rusakko on metsäjänistä yleisempi ja oravia elää alueella paljon.
Linnuista ja hyönteisistä kiinnostuneille alue tarjoaa hyviä havaintomahdollisuuksia. Näin myös kasveista kiinnostuneille, sillä etenkin jätemäellä voi tehdä monenlaisia perinnekasvilöytöjä, ihailla puutarhakasveja sekä luonnon niitty- ja pensaslajeja samalla kerralla.

 

apilatsikoangervo

Puna-apilaa ja sikoangervo samalla niityllä

 

Turun seudun luontokohteet