Nautelankoski

 

Kaunis kesäpäivä ja innokas oppaamme veivät meidät henkeäsalpaavalle retkelle Aurajokilaaksoon. Nimeltä tuttu paikka oli jäänyt katsastamatta kaikki nämä vuodet. Ilman suurempia ennakko-odotuksia parkkeerasimme automme Liedon vuonna 1970 perustetulle luonnosuojelualueelle. Alue on suurentunut vuonna 1993, jolloin siihen liitettiin koskialue. Vuonna 2000 se myös liitettiin Natura-ohjelmaan.

 

museo

 

Alueella sijaitseva Nautelankosken museo jäi katsastamatta hyökätessämme suoraan tuoksuvalle luontopolulle, jonka varrelta löytyy asianmukainen opastaulu karttoineen.

 

taulu 

Nautelankosken monimuotoisessa kulttuurimaisemassa voi nähdä selkeästi ihmisen jättämät jäljet. Asutusta on ollut alueella jo 6500 vuotta. Selkeää mannmuokkausta on kuitenkin alettu harjoittaa vasta rautakaudella, jolloin peltoja on alettu raivaamaan kaskeamalla.

 

Vanhat ja uudet ihmisten jättämät jäljet kulkevat alueella käsi kädessä.
raunio
pato
Maankäyttö, joen hyödyntäminen ja asutus ovat muokanneet kulttuurimaisemaa.

Karjan laidunnuksen myötä alueelle muodostui ketoja ja niittyjä. Kuitenkin 1900-luvun vaihteessa maata alettiin hyödyntää uudella tavalla. Karjatalous muuttui ja laidunnus loppui. Tämä johti alueen metsittymiseen ja monien lajien häviämiseen. Nykyään perinnemaisemaisemia ollaan elvyttämässä ja niinpä mekin saamme nauttia alueen historiasta ja monimuotoisuudesta. Onneksi kasvit kykenevät säilymään siemeninä pitkiäkin aikoja ja olosuhteiden tulleessa suotuisaksi vanha kukkaloisto alkaa taas hivellä aistejamme. Kimppuja emme kuitenkaan lähteneet keräämään, koska lähes kaikki alueen kasvit ovat rauhioitettuja. Eikä luonnonsuojelualueella muutenkaan saa koskaan poimia tai vahingoittaa kasveja.

alueen kasvillisuus

aita

 

Matkan jatkuessa pitkin kasvillisuuden ympäröimää polkua saavumme veden äärelle. Tällä hetkellä joen yli pystyy hyppimään kiviä pitkin. Keväällä asia onkin ihan toinen. Ihminen on toiminnallaan vaikuttanut vedenlaatuun ja Aurajoen ominaisen sameuden ja värin tunnistaa heti. Ihminen on myöskin vaikuttanut joen lajistoon. Mm. karppi on tullut Aurajokeen ihmisen toiminnan seurauksena. Innokasta kalastajaa on kuitenkin tässä vaiheessa syytä toppuutella. Nautelankoskella saa harjoittaa vain luvanvaraista perhokalastusta. Onkiminen ja uistimen heittely on alueella kielletty.

koski kivet vesi

 

Jos ei halua lähteä hyppimään kiviä käyttäen joen yli, voi hyödyntää siltaa mikä jatkaa ja myöskin päätää 1.5 km pituisen luontopolun. Matkalla tutustuimme useaan luontopolun kahdeksastatoista opastaulusta, ne sisältävät hyödyllistä informaatiota. Joen varrelta löytyy myös lintutorni, jonne emme tällä kertaa kiivenneet. Linnuista kiinnostuneet voivat kuitenkin kiivetä bongailemaan sieltä alueen lintuja, joiden laulua olemme saaneet kuunnella matkamme aikana.

silta

eläinlajit