Etusivu

Joki

Maisema

Tie

Tie

Suomen vanhimpiin teihin kuuluvan Hämeen Härkätien vaiheet ulottuvat viikinkiaikaan 800-luvulle saakka. Kauppiaat läpi vuosisatojen ovat käyttäneet tietä ja sen rinnalla virtaavaa jokea kauppatavaroiden kuljettamiseen rannikolta sisämaahan ja takaisin edelleen meren ylitse. Härkätie mutkittelee yhä vielä mukaillen Paimionjoen virtaa kuten se niin kauan on jo tehnyt. Näiden kahden rinnakkaisen väylän ykseys kiehtoo nykypäivänkin kulkijaa, vaikka sekä joen että tien merkitys kauppaväylänä onkin menettänyt merkityksensä uusien isompien teiden halkoessa maisemaa.

Tie on suosittu pyöräilijöiden keskuudessa. Matkavauhdin ja liikuntavälineen ominaisuudet kukin voi valita itse. Parhaiten matkasta ehkä kuitenkin nauttii rauhallisella matkavauhdilla ja pysähdellen moninaisissa tienvarren kohteissa. Hämeen Härkätien matkailijoita palvelemaan perustettu Härkätieyhdistys on koonnut niin nähtävyydet kuin palvelutkin saman sateenvarjon alle.

Matkatessaan tätä vanhaa tietä kannattaa myös luottaa omaan vaistoonsa ja poiketa sinne missä näkyy pilkahdus joesta ja kuuluu satakielen laulu.

Heinäseiväs
Laula laulu laululintu
kevät kaikuvaksi
vesi näkyväksi
joeksi vapaaksi

 

 

 

  Turun seudun luontokohteet Elina 2012